A Zebra víziója a gyártás alakulásáról az elkövetkező 5 évben

A Zebra víziója a gyártás alakulásáról az elkövetkező 5 évben

A Zebra Technologies 2017-ben világszintű felmérést készített a gyártást befolyásoló jelenkori trendekkel és jövőbeli kihívásokkal kapcsolatban. A felmérés során különböző iparágak vezető résztvevőit kérdezték az elkövetkező évekre vonatkozó terveikkel és meglátásaikkal kapcsolatban. A legtöbben az automatizált gyártási folyamatokban, és a piaci igényeken alapuló, minőségi árutermelésben látják az ipar jövőjét.

A minőség mindenek felett

A közelmúltban a gyárak többsége a munkaerő mellett az anyagminőségen is igyekezett annyit spórolni, amennyit lehetséges. A felmérés azonban azt mutatja, hogy mára a legtöbben belátták: ez az út járhatatlan. A termelés során a mennyiség ugyanis nem pótolhatja egy adott áru megfelelő minősége által generált, hosszú távú profitnövekedést. Az úgynevezett „okos-technológia” gyártás területén történő bevezetése az elkövetkező öt évben egyaránt segítheti az üzemek termelékenységét, illetve hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb kapacitás mellett is kizárólag a legjobb minőségű áru kerüljön le a futószalagokról. A legtöbb nagyvállalat üzemeiben az egyre inkább automatizálttá váló munka megvalósíthatóvá teszi, hogy dolgozók a darabszám helyett a termékek megfelelő minőségének biztosítására, és akár többszintű ellenőrzésére koncentráljanak.

Nagyobb átláthatóság, kevesebb hibalehetőség

Az adatok begyűjtésén és összekapcsolásán alapuló okos-technológia nem csak magát a termékek legyártását, de az egész munkafolyamatot könnyedén átláthatóvá és irányíthatóvá teszi. Segít a piaci igények monitorozásában, a logisztikai szervezésben, és a lehetővé teszi a dinamikusan változó trendekhez való, gyors és hatékony alkalmazkodást. Ezen kívül hatékonyabban segíti az esetleges hibák gyorsabb és effektív kiküszöbölését, a selejt minimalizálását. Ez a fajta átláthatóság egyértelműen a minőség növekedése mellett vezet a profit maximalizálásáig. A cél eléréséhez azonban a gyártási folyamat automatizálása mellett továbbra is szükséges tényező marad az emberi kontroll. A rendszer folyamatos felügyelete mellett a termékek minőségellenőrzése is olyan feladat, melyet egyelőre nem lehet kizárólag adatok alapján dolgozó applikációkra és gépekre bízni. A humán erőforrás és az innovatív technológia együttes alkalmazása azonban lehetővé teszi azt, hogy az elkövetkező években a gyárak ne csupán termelékenység, de környezet- és emberközpontúság szempontjából is hatékonyabban működjenek.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés