Forma vagy tartalom: melyik fontosabb egy mobil adatgyűjtő szempontjából terepi munka során?

Forma vagy tartalom: melyik fontosabb egy mobil adatgyűjtő szempontjából terepi munka során?

Ha munkánkat olyan körülmények közt végezzük, mely megköveteli a folyamatos helyváltoztatást, nagy szükségünk van munkaeszközeink mobilitására. manapság szerencsére PDA-k tömkelege közül választhatunk, melyek nagy egy részét kifejezetten azok számára tervezték, akik nap, mint nap terepen dolgoznak.

Azzal kapcsolatban azonban, hogy mi tesz igazán alkalmassá egy hordozható eszközt a terepi munkára, a vélemények nem minden esetben egybehangzóak. Sokak szerint az elsődleges szempontot a masszív, ütésálló kialakítás jelenti, míg mások inkább az eszköz megfelelő tudását helyezik előtérbe.

De kinek van valójában igaza? Melyik tulajdonság fontosabb, ha munkánkat nem egy raktárban, hanem a szabadban végezzük? És miért ne lehetne egy mobileszköz egyszerre strapabíró és nagy tudással rendelkező is?

A masszív kialakítás nélkülözhetetlen

Terepi munkavégzés során egy mobileszköz rengeteg veszélynek van kitéve. Könnyen előfordulhat, hogy extrém időjárási körülmények közt kell dolgoznunk vele. Hidegben, esőben, netán porban. De az is megeshet, hogy egyszerűen leejtjük, és akár már a szállítás során is megsérülhet. éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy terepi munkára mindig olyan eszközt találjunk, melynek kialakítása a megfelelő módon képes megóvni a hardvert a sérülésektől.

A tökéletes terepi PDA borítása általában jóval masszívabb műanyagból készül, mint egy általános használatra tervezett mobileszközé. A kialakítás során a gyártók figyelnek arra, hogy se a por, se a víz ne férkőzhessen be az illesztések mentén, és ne legyen képes tönkretenni a hardvert. Természetesen a kijelzője is olyan, megerősített üvegből vagy plexiből készül, mely a nagyobb ütések esetén is ellenáll a törésnek.

A megfelelő tudás ugyanennyire fontos

A terepi munka során rendkívül lényeges, hogy minden fontos feladatot egy eszköz segítségével tudjunk elvégezni. A hordozható számítógépek legfőbb célja ugyanis az, hogy minél kevesebb készülék cipelésével, minél hatékonyabban tudjunk egy adott feladatot elvégezni. A multi-funkcionalitás tehát alapvető feltétel, azonban mit sem ér, ha hiányzik a megbízhatóság.

A kifejezetten munkára tervezett PDA-k többsége ma már folyamatosan naprakészen tartható operációs rendszerrel, egyszerűen és hatékonyan használható alkalmazásokkal, valamint vírus- és adatvédelmi megoldásokkal is segíti azt, hogy feladatainkat ne csak gyorsabban és hatékonyabban, de biztonságosabban is végezhessük.

Ma már nem feltétlenül kell a két tulajdonság közt választanunk

Mint ahogyan azt a bevezetőben is említettük, ma már rengeteg gyártó különböző féle mobil adatgyűjtői közül válogathatunk a piacon. Szerencsére azonban már nem kell döntenünk abban a kérdésben, hogy terepi munkához használt hordozható eszközeink teljesítmény vagy időtállóság szempontjából legyenek megbízhatóak.

Az olyan gyártóknak köszönhetően, mint a Zebra, a Honeywell, vagy épp a Datalogic, egyszerre kiváló minőségű, strapabíró kialakítású és nagy tudású készülékeket vásárolhatunk. Olyanokat, melyek a kültéri és a beltéri feladatok elvégzését egyaránt gyerekjátékká varázsolják.

Ha nem tudod eldönteni, hogy a te vállalkozásodnak valóban szüksége van-e a mobil számítógépekre, érdemes elolvasni korábban megjelent cikkünket, mely röviden összefoglalja, mennyi mindenre használható egy igazán jó PDA.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés