5 ok, ami miatt a vonalkódjaid nem működnek

Sajnos előfordul, hogy egy vonalkód annak ellenére is olvashatatlan, hogy fizikailag sérült lenne. Ilyenkor sok esetben értetlenül állunk azelőtt, mi is lehet a hiba valójában.

Az igazság az, hogy az olvasási nehézségeknek több oka is lehet, és saját vonalkód tervezése esetén több olyan dolog akad, amire mindenképp érdemes odafigyelnünk.

Ebben a bejegyzésben szeretnénk bemutatni a leggyakoribb hibákat, melyek a gyakran a legjobb minőségű szkennerek számára is megnehezítik a vonalkódok feldolgozásának feladatát.

Egy kis odafigyeléssel mind a hat könnyedén elkerülhető, vagy hatékonyan korrigálható!

Rossz elhelyezés

A leolvasás során sokat számít a vonalkód megfelelő elhelyezése. A túlzottan rücskös felületen, vagy a termék sarkában található kódok sok esetben megnehezítik a szkennelés feladatát.

Győződjünk meg arról, hogy a vonalkód a szkenner által elérhető, leolvasható helyen található, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy megjelenésében és méretében is megfeleljen a szabványoknak, hiszen a normától elérő kódok az esetek többségében ellehetetlenítik a tárolt információk beolvasását.

Nem megfelelő színkombináció

Habár a vonalkód alapvetően rugalmas információtároló, és olvasását nem akadályozzák a különböző formájú és színű megjelenések, akadnak olyan apróságok, melyekre az egyedi formatervezés során különös figyelmet kell fordítanunk.

Mivel a vonalkód sötét vonalak és világos térközök váltakozását jelenti, így például ennek negatívját a szkennerek nem tudják értelmezni.

Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy ne használjunk túlzottan egybemosódó színeket, hiszen a megfelelő kontraszt hiányában a vonalkód szintén olvashatatlanná válhat.

Áttetsző csomagolás

Az olvasóknak sok esetben problémát jelenthet áttetsző műanyag csomagolásra nyomtatott, kizárólag fekete vonalakból álló vonalkódok dekódolása is. Ebben az esetben ugyanis, az előző ponthoz hasonlóan hiányzik a színek közti megfelelő kontraszt, és a szkenner valószínűleg képtelen feldolgozni a fekete sávok közt elrejtett információt. Aggodalomra azonban semmi ok, a hiba ugyanis könnyedén kiküszöbölhető.

Áttetsző csomagolás használata esetén a vonalkódot fehér alapon feketével kell nyomtatnunk, vagy még egyszerűbb és biztosabb lehet ennél, ha egy egyszerű, a fóliára ragasztható címkével oldjuk meg a problémát.

Az áttetsző csomagolóanyag mellett a fényes, fém felületek esetében is oda kell figyelnünk, hiszen ezek is problémásak lehetnek, Fényvisszaverő hatásuk a legtöbb szkenner dolgát szintén megnehezíti.

Gyenge minőségű nyomtatás

Sajnos sok esetben előfordul, hogy a vonalkódok nyomtatására nem megfelelő eszközt használunk. Az egyszerű tintasugaras nyomtatók nem feltétlenül alkalmasak arra, hogy időtálló címkéket nyomtassunk velük, hiszen az ilyen módon készült vonalkódok gyorsabban kopnak, sérülékenyebbek, és sokkal inkább ki vannak téve a környezeti hatásoknak, mint a kifejezetten címkenyomtatásra készült printerekkel készült társaik.

Webáruházunkban Ön is megtalálhatja a legmodernebb, legmegbízhatóbb címkenyomtatókat, melyekkel biztos lehet abban, hogy soha többé nem kell aggódnia a gyenge minőségű, sérülékeny vonalkódok miatt!

Pontatlan tervezés

Mindnyájan emberek vagyunk, és az emberek gyakran hibáznak. Sajnos ez a vonalkódok tervezése során is megtörténhet, és előfordulhat az, hogy hiba csúszik a számításba. A digitális adminisztráció azonban sajnos a legapróbb tévedést sem tolerálja, és egyetlen félrecsúszott vonal, vagy egyetlen melléütött szám is problémát jelent, ami a kész vonalkódunk teljes haszontalanságához is vezethet.

Nyomtatás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy vonalkód tervező szoftverben minden adatot pontosan adtunk meg, így mindig gördülékenyen mehet a munka, és nem ér minket kellemetlen meglepetés abban az esetben, ha már a kinyomtatott címkéket tartjuk a kezünkben.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés