Hogyan konfigurálja címke nyomtatóját?

Címke nyomtató vásárlást követően szinte ez az első kérdés amit minden felhasználó feltesz magának, illetve a nyomtató értékesítőjének. A kérdés nem annyira bonyolult mint amennyire elsőre tűnik, a tekercses címke nyomtatók alapvetően egyszerű eszközök.

Szinte mindenkivel előfordult már, még azokkal a felhasználókkal is akik rendszeresen használják, hogy a készüléket után kellett állítani, illetve konfigurálni kellett. Erre a folyamatra a használatból eredően van szükség, ugyanis a hőszublimációs nyomtatási technológia miatt ezek az eszközök mindig egy kicsit változnak. Változás lehet például, hogy a fej erőssége csökken, a gumihenger kopik és ehhez hozzátartozik az, hogy mindig egy kicsit változik az eszköz beállítása.

A nyomtató telepítése windows operációs rendszerre

Minden általunk forgalmazott címkenyomtatóhoz, kábelt, eredeti gyártó által készített drivert és címke tervező szoftvert biztosítunk. Első lépés a telepítési folyamatban, hogy a nyomtatót összekötjük a számítógépünkkel, vagy egy notebook-al. Közvetlen csatlakozáshoz használhatunk USB, Párhuzamos (LPT) és Soros (RS232) kábel, hálózati kapcsolat kialakításához pedig Ethernet (RJ45) vagy Wi-Fi kapcsolat áll rendelkezésre. Természetesen ezek az opciók típusonként eltérhetnek.

A második lépés ha már csatlakoztattuk az eszközt, hogy az illesztő programot, másnéven drivert feltelepítjük. Melyet elérhetnek nyomtató típusonként külön-külön szedve a weblapunkon vagy ide kattintva gyártónként Zebra, Honeywell és Intermec típusokhoz. Miután feltelepítettük az illesztő programot, az eszköz készen áll a kommunikációra a Windows rendszerű számítógépünkkel.

Amennyiben egyedi szoftvert használ úgy további telepítési lépések elvégzésére már nincs szükség, ellenben ha egyszerű címke nyomtatást szeretne használni úgy ugorjon a "Címke tervező program" telepítésre részhez.

A nyomtató telepítése Unix, Linux vagy MAC OS X rendszerre

Jellemzően a címke nyomtató gyártók nem biztosítanak az említett rendszerekhez külön drivert, de mind kivétel nélkül ajánlja az úgynevezett Common Unix Printing System (CUPS) driver használatát a nyomtatókkal. A betűszó egy univerzális nyomtatási átjárót specifikál mely segítségével minden nyomtató megszólítható. Mivel harmadik féltől származó szoftverről van szó, ezért a támogatás minden gyártó esetében csak mérsékelten érhető el.
Cégünk ezzel szemben minden tőlünk vásárolt címkenyomtató esetében teljeskörű telepítési támogatást nyújt.

Operációs rendszer tartalmazza a drivert

Ha naprakész, friss operációs rendszerrel rendelkezünk akkor előfordulhat olyan eset, hogy nincs szükség telepítésre csak konfigurációra. Rendszerek amelyek a CUPS drivert alapkiépítésben tartalmazzák:

 • RedHat
 • SUSE
 • Ubuntu
 • Mac OS X (Snow Leopart felett)

Driver telepítésére van szükség

Ha a fentiekben említett rendszerről eltérő verziónk van és a CUPS drivert telepíteni kell, akkor magabiztos rendszerismeretekre lesz szükségünk. Az alábbi lépéseket egymás után végrehajtva kell haladni:

 1. Jelentkezzünk be adminisztrátori jogkörrel
 2. Töltsük le a legfrissebb CUPS drivert a /tmp mappába (wget)
 3. Lépjünk be a /tmp mappába (cd)
 4. Listázzuk ki a könyvtár tartalmát és ellenőrizzük, hogy a csomagot letöltöttük (ls)
 5. gzip és tar parancsok segítségével tömörítsük ki a csomagolt fájl, majd lépjünk be a cups- mappába (cd)
 6. Adjuk ki az alábbi parancsokat sorrendben: "./configure", "make", "make install", "/usr/sbin/cupsd"
 7. Ezzel a folymat befejeződött, a drivert telepítettük.

Címke tervező program telepítése

Minden gyártó a saját címkenyomtató típusaihoz biztosít ingyenes és különböző konstrukciókban fizetésős címke tervező szoftvert. Az egyes szoftverek telepítése kis mértékben eltérhet, de jellemzően mindegyik egy varázsló segítségével könnyedén elvégezhető.

Zebra Designer

Zebra nyomtató típusokhoz például elérhető a "Zebra Designer" ingyenes szoftver, mely alkalmas címkék, vonalkódok és objektumok tervezésére. A szoftver PRO verziója pedig különböző adatbázis funkciókat biztosít. Az ingyenes verziót elérheti az eszközök adatlapján, illetve ha az alábbi hivatkozásra kattint.

Bartender Ultralight

Honeywell és Intermec nyomtató típusokhoz a gyártó a ingyenesen a Bartender Ultalight verzióját ajánlja. A Seagull készítette a tervező szoftvert amely eltérő licenszelésben érhető el, ezekről bővebben weblapunkon illetve ügyfélszolgálatunkon tájékozódhat.
Az ingyenes tervező szoftvert az alábbi hivatkozásra kattintva érheti el.

A telepítési folyamat lépései:

 1. Töltsük le az internetről a gyártó legfrissebb szoftverét
 2. Indítsuk el a telepítési varázslót
 3. A telepítési folyamat közben adjuk meg a speciális paramétereket melyek a nyomtatónkkal kapcsolatosak, úgy mint a csatlakozás típusa, a nyomtatni kívánt címke mérete, licensz kulcs, stb..
 4. Kattintsunk a befejezés gombra, majd indítsuk újra számítógépünket
 5. A rendszer újra töltésével készen állunk az első címkénk megtervezésére


Amennyiben elakadt a nyomtató illetve a címke tervező szoftver telepítésével úgy érdeklődjön a lehetőségekről és a megoldásokról ügyfélszolgálatunkon. Kérdésekkel kapcsolatban állunk rendelkezésére.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés