Hogyan igényelhetek saját vonalkódot?

Sokat beszéltünk már a vonalkódok működéséről, születésükről, illetve sokoldalú felhasználhatóságukról. Arról azonban eddig nem esett szó, hogy hogyan is kell eljárni abban az esetben, ha új termék bevezetése esetén saját, egyedi vonalkódot szeretnénk igényelni árucikkeinknek.

Ebből az írásból most Te is megtudhatod, milyen lépéseket kell tenned annak érdekében, hogy saját termékedet felruházhasd az egyedi, világszerte alkalmazható információhordozóval, és bekerülj a boltok, valamint a webáruházak polcaira!

Mi az a GS1 szabvány és miért van rá szükségem?

Vonalkód igénylése esetén az első, egyben legfontosabb fogalom, amivel tisztában kell lennünk nem más, mint a GS1 szabvány, illetve annak törvény által előírt használata.

A GS1 egy nemzetközi szabványügyi szervezet, mely több mint 20 iparági szektorban, közel 150 országban biztosít szabványos azonosítási megoldásokat. A legfontosabb GS1 szabvány nem más, mint a GTIN, ami szerte a világon termékek egyedi azonosítását szolgálja. A GTIN része az az EAN-13 rendszer is, amivel vásárlásaink során, az árukon megjelenített vonalkódok formájában találkozhatunk.

Ahhoz, hogy vonalkóddal ellátott termékeink a boltok polcaira kerülhessenek, szükségszerűen meg kell felelniük a GS1 által támasztott szabványosítási előírásoknak. Hogy miért?

A vonalkód minden egyes, forgalomban lévő terméken egy egyedi számsor, nem véletlenül. Két, teljes mértékben különböző terméknek semmiféleképp nem lehet azonos a vonalkódja, hiszen az a kereskedelmi életben totális káosz kialakulásához, kezelhetetlenséghez vezetne. A GS1 szabványszervezet feladata éppen ezért az ellenőrzés, és annak megakadályozása, hogy két, különböző termékre egyforma, ugyanazt az információt reprezentáló vonalkód kerülhessen.

Az igénylés legfontosabb lépései

Ahhoz, hogy saját termékeidre egyedi vonalkódot igényelhess, a GS1 szabványszervezet hazai képviselőihez, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.-hez kell fordulnod. Az igénylés után termékeid bekerülnek egy nyilvántartásba és olyan, a világon bárhol érvényes vonalkódot kapnak, mellyel más árucikk nem rendelkezik.

Mielőtt cégeddel regisztrálnál a rendszerben, érdemes jól átgondolni, hány terméket szeretnél egyedi azonosítószámmal ellátni. Minden olyan árucikknek szüksége van ugyanis saját vonalkódra, amely a vásárló nézőpontjából tekintve különböző terméknek minősül. A GS1 szabványok szerint ilyenkor legfőképp az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:

  • Terméknév, márkanév változása
  • Árucikken feltüntetett nettó mennyiség (súly, térfogat) változása
  • Kiszerelés változása
  • Termékkialakítás változása

Ha sikerült összegyűjtened a regisztrálni kívánt termékeket, a következő lépést a GS1 azonosítószámok generálásához szükséges cégprefix igénylése jelenti, melyhez szükséged lesz a vállalkozásunk működését igazoló, hivatalos okiratokra.

Mi az a cégprefix?

A cégprefix nem más, mint egy számsor, aminek segítségével a forgalmazó vagy gyártó cég azonosíthatóvá válik. rövidebb cégprefixet vásárol a vonalkód felhasználója, annál nagyobb termékpalettát tud egyedi azonosítóval ellátni.

A cégprefix igénylésének elfogadása és az ezzel kapcsolatos számla kiegyenlítése után válunk teljes értékű GS1 Partnerré, ezáltal pedig jogosultak leszünk a GS1 Azonosító számok képzésére és vonalkódok előállítására is.

Regisztráció utáni teendők

Innentől kezdve már csak azt kell eldöntened, milyen információkat szeretnél termékeiden szemmel olvasható módon, vagy vonalkódos formában feltüntetni. Ezek állandó és változó információk is lehetnek, az állandó a termék GTIN azonosítóját jelenti, míg a változó adatok többek közt a gyártási számot, vagy a minőség megőrzési adatokat is jelenthetik.

Mielőtt árucikkeid a boltok polcaira kerülnének, még ki kell választanod vonalkódod típusát, méreteit, meg kell határozni a nyomtatási szempontból optimális színeket, valamint azt, hogy hol szeretnéd elhelyezni magán a terméken. Ha mindezekkel megvagy, nincs más dolgod, mint ellenőrizni a kész vonalkódot, és termékeid már mehetnek is a polcra, hogy a rengeteg, kíváncsi vásárló azon nyomban szétkapkodhassa őket!

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés