Hogyan született a vonalkód és mi segítette a kialakulását?

Hogyan született a vonalkód és mi segítette a kialakulását?

Manapság nehéz lenne elképzelni a kereskedelmet a termékeken virító, jól ismert, fekete-fehér sávok, a vonalkódok nélkül. Pedig volt idő, mikor az árukészlet nyilvántartása és a raktárkészlet követése jóval nehezebb feladatnak számított. Ráadásul nem is olyan régen, alig több, mint hét évtizeddel ezelőtt.

Minden kezdet nehéz

A vonalkódos jelölési rendszer kidolgozása egy amerikai gépészmérnök, Joseph Woodland nevéhez köthető. Woodland 1948-ban kezdett el egy olyan jelölési rendszer koncepcióján dolgozni, melynek célja a kereskedők munkájának egyszerűbbé és hatékonyabbá tétele volt.

A kereskedelmet forradalmasító ötlet a történet szerint a miami strandon jutott eszébe, ahol egy unalmas pillanatában koncentrikus köröket rajzolgatott a homokba. Ekkor jött a megvilágosodás: Woodland fejébe szöget ütött az ötlet, hogy ezek a geometriai alakzatok alkalmasak lehetnek akár bizonyos adatok tárolására is.

Eleinte a vonalkódok tehát egészen máshogy néztek ki, nem a ma ismert, párhuzamos egyenesekből, hanem koncentrikus körökből álltak, és a rendszer egészen más módon működött, mint a napjainkban ismert technológia.

Koncentrikus köröktől a párhuzamos egyenesekig

A kör alapú megoldás remek kiindulópontot jelentett, azonban nem bizonyult eléggé megbízhatónak. A kezdeti hibák után az ötletet egy időre félretették, és csupán két évtizeddel később, a hatvanas években vették elő újra. Ekkor az IBM egyik szakembere, George Lauer gondolta újra a Woodland által korábban kifejlesztett koncepciót. Lauer nevéhez kötődik a párhuzamos egyenesek használata, melyek előnye, hogy kisebb helyen képesek tárolni az információt, és a kör alakú alternatívával szemben jóval könnyebben is nyomtathatók.

Kicsiben indult, de mára a hétköznapok részévé vált

Az első vonalkóddal azonosított termék 1974-ben jelent meg a piacon. Ez nem más volt, mint a Wrigley’s egyik rágógumija. Ezt az apró árucikket azonban szinte robbanásszerűen követte a többi termék, a vonalkód technológia pedig mára annyira elterjedté vált, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle a mindennapi életünket.

Nem csoda, hiszen a vonalkódok olyan mértékben hatékony megoldást jelentenek az adatrögzítés és tárolás területén, hogy az elmúlt pár évtizedben a klasszikus, párhuzamos egyenesekből álló változatok mellett, több, alternatív verziót is kidolgoztak, melyek még több információ tárolását és hatékony lehívását teszik lehetővé.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés