Tudta, hogy többféle vonalkód is létezik?

A vonalkód univerzális azonosítási forma. A kereskedelemben, a raktározásban, és a különböző, adatbázisok használatát igénylő munkakörökben egyaránt jelen van, és fontos szerepet tölt be a mindennapokban. Olyan megoldás, melynek segítségével mára jóval egyszerűbb és hatékonyabb lett a nyilvántartási- és adminisztrációs feladatok elvégzése.

De tudta-e, hogy a vonalkódoknak nem kizárólag egyetlen fajtája létezik, és hogy a különböző fajta kódok leolvasásához különböző szkennerekre lehet szüksége? És hogy melyik kód milyen olvasót igényel? Most megmutatjuk!

A vonalkódok két nagy csoportja

A vonalkódok hétköznapokban használt változatai alapvetően két fő csoportra, az egydimenziós és a kétdimenziós vonalkódokra oszthatók. Míg egydimenziós kódok egymástól különböző távolságra lévő, változó vastagságú, vízszintes sötét és világos vonalak segítségével kódolják az általuk hordozott információt, addig a kétdimenziós kódok különböző geometriai formákat használnak ugyanerre a célra. A legfőbb különbség a két típus között, hogy utóbbi jóval komplexebb, és nagyobb információmennyiség tárolására képes, mint a hagyományos, 1D-s vonalkódok.

Az egydimenziós és kétdimenziós vonalkódok fajtái

A két kategórián belül több fajta kódot különböztethetünk meg egymástól. Az egydimenziós kódok csoportjába tartoznak az EAN 13 és EAN 8 kódok, melyek főként a kereskedelem területén használatosak. Előbbiek 13, míg utóbbiak 8 számjegy tárolására képesek. Ezen kívül létezik még az úgynevezett CODE-128 típus, mely nagy mennyiségű információ tárolására képes, és általában szállítás során, a logisztika területén alkalmazzák. Az egydimenziós kódok közé sorolható továbbá az ISBN kód is, ami egy 13 számjegyű azonosító, és könyvek, valamint egyéb, nyomtatott kiadványok azonosítására alkalmas.

A kétdimenziós vonalkódok legismertebb típusa a QR kód, ami az 1D-s társaival ellentétben akár több ezer karakter tárolására is alkalmas. Főként internetes oldalakra mutató linkek, egyéb tartalmak kódolására terjed el használata. A 2D-s technológia másik változatát a DataMatrix jelenti. Ez a kódfajta fekete-fehér négyzetekből áll, nagyjából kétezer karakter tárolását teszi lehetővé, és főként elektronikai cikkek jelölésére használják.

Mit tegyek, ha mindkét változattal egyszerre dolgozom?

Webáruházunkban a vonalkódok mindkét nagy csoportjához megtalálhatja a megfelelő szkennert, sőt! Nálunk olyan univerzális megoldásokat is talál, mint a Zebra DS2248-as modellje, mely az egydimenziós és kétdimenziós kódokat egyaránt kezelni tudja, és kiváló, modern alternatívát jelent a mindennapos munka során a vonalkódos rendszerek kezelésére!

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés