Mi az az RFID, és miért hasznos a kereskedelemben?

RFID. Azok, akik a kereskedelem területén dolgoznak, már biztosan találkoztak ezzel a rejtélyes rövidítéssel, és biztosan gondolkodtak már azon is, hogy vajon mit takarhat egészen pontosan a négy betű. Ők az alábbi, rövid cikkből most ezt, valamint az RFID rendszer használatának előnyeit is megtudhatják.

Mit takar, hogyan működik?

Az RFID (Radio Frequency IDentification) nem más, mint rádiófrekvenciás azonosítást jelent. Az RFID technológia lényege, hogy egy bizonyos dologhoz köthető információkat, adatokat egy rádióhullámokkal kommunikáló rendszeren keresztül közvetítünk.

Ezek a rendszerek általában egy mikrochipet és egy miniatűr antennát tartalmazó RFID-címkéből, valamint egy leolvasóból és egy adatfeldolgozó eszközből állnak. Az RFID-címkéknek, vagy másnéven tag-eknek több fajtája is létezik. Ezek a tag-ek lehetnek áramforrás nélkül, részben árammal, valamint teljesen aktív módon működő megoldások is. A megvalósítás módja alapvetően nem változtat a rendszer működési elvén, amely röviden és tömören nagyjából így írható le:

A címkében található mikrochip adatokat tárol, melyeket az antenna segítségével továbbít a leolvasónak. A leolvasó a kapott információt a számítógép által kezelhető adatokká alakítja, és így közvetíti tovább a háttérrendszer felé.

Egyszerű, mint az egyszeregy, és rendkívül jó szolgálatot tesz a kereskedelemmel, valamint a logisztikai tevékenységgel foglalkozó cégek életében.

Hogy miért?

Az RFID redszer egyik legnagyobb előnye, hogy a vonalkódos megoldással szemben nincs szükségünk arra, hogy a leolvasót a címkével ellátott termékhez érintsük. Elegendő az, ha a mikrochipet tartalmazó árucikk hatótávolságon belül van, és az eszköz érzékelni fogja.

Az RFID-rendszereket ráadásul az árucikkek nyilvántartása mellett rengeteg egyéb dologra használhatjuk. A mindennapokban főként alkatrészek nyilvántartására, elektronikai cikkek jelölésére, valamint háziállatok nyomon követésére alkalmazzák.

Webáruházunkban az RFID rendszerek üzemeltetéséhez szükséges nyomtatók, leolvasók, valamint címkék közül is válogathat. Utóbbiak közül többféle megoldást, akár a fixen rögzíthető aktív és passzív tag-eket, illetve a tekercses címkéket is megtalálhatja.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés