Jó megoldás-e 2019 után a vonalkód?

Jó megoldás-e 2019 után a vonalkód?

Amikor 2019-ben a vonalkód alapú technológiákról, mint modern megoldásról beszélünk, sokan hitetlenkedve rántják fel a szemöldöküket. Vonalkódok, mint a modern nyilvántartás és adatrögzítés hatékony eszközei? Egy több évtizede létező technológia? Valóban?

Sok szkeptikus gondolja úgy, hogy az egyre inkább digitalizáció felé haladó világban felesleges lehet olyan dolgokba fektetni, melyek régóta működnek, hiszen hamarosan úgy is jön egy újabb technológia, ami felváltja a régit, és hamarosan cserélhetjük komplett eszközkészletünk. Ők azonban nem is gondolnák azt, mekkorát tévednek.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, miért lesz működőképes a vonalkódos azonosítás technológiája a 2020-as évek beköszöntével is.

Működhet-e egy évtizedes megoldás?

Nos, a felmerülő kérdések abszolút jogosak. A vonalkódos adminisztráció egyáltalán nem mai technológia, hiszen gyökerei egészen az 1900-as évek közepéig nyúlnak vissza. Az új idők új megoldásai pedig dinamikus, gyors válaszokat kívánnak.

Az e-kereskedelem elterjedésével egyre nagyobb az igény a hajszálpontos nyilvántartásra, és a fogyasztói igények pedig az egyre csak nőnek a hagyományos kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások irányába is.

Képes lehet-e erre egy „múlt századinak” is nevezhető technológia? A válasz egyértelműen az, hogy igen. Úgy tűnik ugyanis, hogy a vonalkód nagyon is kiállta az idő próbáját. Sőt, mi több, más adminisztrációs megoldásokkal ellentétben fejlődni is tudott.

A kulcs a folyamatos megújulás

Gondoljunk csak az okoseszközök korában népszerű QR-kódokra, melyek az átlagosnál jóval több információ tárolására képesek, és nem csak a kereskedelemben, de a marketing és a szórakoztatóipar területén is nap, mint nap használt, bevált eszközként tekintünk rájuk.

A vonalkód-technológia tehát ma már nem kizárólag a hagyományos szkennerekkel olvasható, 1D-s kódokat jelenti. Az okoseszközök forradalmával továbbfejlődött, szintet lépett, és képes volt arra, hogy az egyre növekvő fogyasztói igényekhez alkalmazkodjon.

És ha a klasszikus vonalkódok sokat nem is változtak, a feldolgozásukra alkalmas eszközök évről évre modernebbek, és úgy tűnik, a legkomolyabb kereskedelmi elvárásoknak és kihívásoknak is megfelelnek.

Egyszerű, pontos, rugalmas

A technológia folyamatos fejlődése mellett akad még néhány olyan apróság, amely miatt a vonalkódok továbbra is népszerűek, és az egyik legjobb módját jelentik az adminisztrációs feladatok ellátásának.

Az egyik ezek közül a nem más, mint a technológia egyszerűsége. Aki valaha használt már vonalkódolvasót, az tudja, mennyire könnyen kezelhető egy ilyen eszköz. Csakúgy, mint a vonalkódos nyilván tartó rendszerek, és egyéb, a technológia integrálását szolgáló megoldások.

Ez persze önmagában kevés lenn, ám a vonalkódos jelölés nem csak az egyszerű és gyors, de pontos nyilvántartást is lehetővé teszi. A manuális adminisztrációval szemben drasztikusan csökkenti a hibák lehetőségét, így nem véletlen, hogy az üzletek és raktárak mellett olyan helyeken is használják, mint a kórházak, vagy egyéb egészségügyi intézmények.

Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vonalkód-technológia a kezdeti időkhöz képest mára rendkívül rugalmassá, szinte az élet bármilyen területén használhatóvá vált. Korábban már említettük a marketingcélokra használt QR-kódokat, valamint a kórházakban alkalmazott, információtároló vonalkódokat is. Ez azonban csak pár olyan megoldás, melyre az 1D-s és 2D-s vonalkódokat ma már hatékonyan alkalmazhatjuk.

Az tehát, hogy a vonalkód-technológia 2019 után is népszerű marad, nem kérdés. A megfelelő eszközökkel a kezünkben ugyanis a vonalkódok továbbra is az adattárolás és az adminisztráció egyik leggyorsabb, legegyszerűbb, és nem utolsósorban legmegbízhatóbb formáját jelentik.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés