Miért van szüksége a legkisebb vállalkozásnak is arra, hogy nyilván tartsa raktárkészletét?

Miért van szüksége a legkisebb vállalkozásnak is arra, hogy nyilván tartsa raktárkészletét?

Napjaink kisvállalkozásai olyan előnyökkel rendelkeznek, melyekről a néhány évtizede induló üzletek még csak álmodni sem mertek volna. A technológia folyamatos fejlődése számos eszközt kínál a gyarapodásra, a fenntarthatóság és a produktivitás növelésére.

Az alapvető információs technológiától kezdve, a logisztikán át, egészen a marketingig megfizethető és hatékony módszerek állnak rendelkezésünkre, ha a termelékenység növeléséről van szó. A legújabb innovációknak köszönhetően gyorsan és effektíven végrehajthatóvá váltak az olyan, korábban manuálisan végzett feladatok is, mint a leltár, vagy a raktárkészlet nyomon követése.

Az alábbiakban hoztunk néhány példát azzal kapcsolatban, miért éri meg a kisvállalkozásoknak is beruházni a mindennapos munkát leegyszerűsítő, modern technológiákra.

Igényfelmérés

Minél inkább képben vagyunk raktárkészletünk alakulásával, annál jobban nyomon követhetjük a vásárlói igények változását is. A folyamatos nyilvántartás segítségével elkerülhető, hogy bizonyos termékekből hiány alakuljon ki üzletünkben, és az is megelőzhető, hogy egyes árucikkekből túlzottan sokat rendeljünk, feleslegesen.

Ilyen módon pontos nyilvántartást készíthetünk a legjobban fogyó termékekről, és hatékonyan alkalmazkodhatunk a vásárlói igényekhez, amely már rövidtávon is segíti a vásárlói élmény javítását, az elégedettség fokozását. Arról pedig nem is beszélve, hogy az esetlegesen romlandó, felhalmozódott árucikkek szavatossági idejével is kevesebb problémánk lesz, ha a piaci kereslethez igazítva igazítjuk a kínálatot.

Költségek minimalizálása

Ha mindig tudjuk, miből mennyi fogy üzletünk polcairól, azzal is képben leszünk majd, miből mennyit kell az aktuális beszerzés során rendelnünk. Nem lesz többé szükség a felesleges raktárkészlet felhalmozására, ilyen módon pedig nem csak helyet és időt spórolunk majd, de hatékonyan minimalizálhatjuk kiadásainkat is és a lehető legjobb áron kínálhatjuk raktáron lévő termékeinket. Mindezt anélkül, hogy csökkentenünk kellene a boltban elérhető árucikkek kínálatát.

Versenyképesség fenntartása

Ahhoz, hogy a piaci versenyben lépést tudjunk tartani a konkurenciával, nem elég, ha tisztában vagyunk versenytársaink képességeivel. Elengedhetetlen, hogy saját korlátainkat és képességeinket is megismerjük, és minden szempontból felkészülten álljunk a startvonalhoz.

Az első lépést a tökéletes önismeret felé pedig raktárkészletünk megfelelő nyilvántartása, és a hibátlan adminisztráció jelentik, az árukészlettel kapcsolatos adatok elemzésén keresztül ugyanis erősségeink és gyengepontjaink is könnyedén megállapíthatók.

Hogyan monitorozható hatékonyan a raktárkészlet?

Az effektív és gyors leltárazás, illetve a raktárkészlet nyomon követése napjainkban már egyáltalán nem mondható nehéz feladatnak. A vonalkódos adatbázis integrálása nem csak egyszerűbbé, de gyorsabbá is teszi a munkafolyamatot, és a raktárban, az irodában, valamint az eladótérben dolgozó munkatársak feladatát képes megkönnyíteni. Arról nem is beszélve, hogy minél szigorúbb nyilvántartást vezetünk az üzletünk pocain és a raktárainkban található készletről, annál kisebb az esélye annak, hogy üzletünk veszteséges legyen.

A vonalkód alapú nyilvántartás segítségével a produktivitás mind rövid-, mind hosszútávon hatékonyan növelhető, a megtakarított munkaórák pedig akár a munkakörnyezet fejlesztésére és a vásárlói élmény növelésére is fordíthatók.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés