A vonalkód kialakulása és elterjedése

A vonalkód kialakulása és elterjedése

Elöszőr 1974-ben Ohio-ban, egy kezdetleges vonalkód használatával vásárolt egy gumikötetet egy helyi fiatalember. Azóta a vonalkódok használata elterjedt, és sokféle szimbólumot, típust és karakterisztikát vett fel. A vonalkód szimbólumai közé tartozik az üzenet kódolása a sávokban és a terekben, ideértve az indító és lezáró jelzőket, valamint a csendes zóna méretét (a kód körül szabad területre van szükség a kód megtalálásához) amely a vonalkód előtt és után szükséges.
A vonalkód-szimbólumok közül néhány a lineáris 128-as és 39-es kódból az újabb 2D QR-kódokhoz, adatmátrixhoz és Micro PDF-hez.

Mit jelent a vonalkód a világ számára?

Ma már tudjuk, hogy egyértelműen megkönnyítette a technológia az életet. Segített a kiskereskedelmi ágazatnak ellenőrizni a raktáron lévő termékek számát, és megnézni, milyen termékeket értékesítenek a legnagyobb vagy legkisebb mennyiségben. Ennél is fontosabb, hogy a fogyasztók gyorsabban érkeztek be és ki az áruházakból, mert drámaian javították a check-out (eladási) vonalat.

Képzeljen el egy olyan világot, amelyben meg kell várni, amíg a pénztáros minden egyes elemet meg szeretne vásárolni?
Ebben a forgatókönyvben a kassza sorok nevetségesen hosszuak lennének, szerencsére a vonalkód technológiát feltalálták és ez a gondolat már csak a múlté. A kiskereskedelem csak egyike azoknak az iparágaknak, amelyeknel a vonalkódok segítettek javítani a minőségén. A másik az egészségügyi ágazat, amely nagyban részesült a vonalkódból és azonosítási rendszerekből. Az egészségügyi ágazatban vonalkódokat talál a beteglapokon és a karszalagos betegeknél láthatunk leginkább. Rendelkeznek olyan rendszerek, amelyek automatikusan új vonalkódot generálnak minden alkalommal, amikor a beteget megvizsgálják vagy a vérmintát a laboratóriumba teszteljék. Emberi hiba természetesen még mindig lehetséges, de a vonalkódok használatával ezek a hibák nagymértékben minimalizáltak lettek.

Ha többet szeretne tudni a vonalkódokról, keresse fel a VONALKÓD-okról írt tanulmányunkat.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés