Hogyan működik a vonalkódolvasó?

A vonalkódok jó ideje a mindennapjaink részévé váltak. Ez nem is csoda, hiszen hosszú évek óta az adminisztráció és a terméknyilvántartás egyik legegyszerűbb formáját jelentik. A széles körben használható kódolási technológia legnagyobb előnye sokoldalúsága mellett a gyorsaság és a hatékonyság is. De tudjuk-e, hogyan működnek ezek a kódok valójában?

Tulajdonképpen mi a vonalkód?

A vonalkód, mint ahogyan a neve is mutatja, egy adatok kódolására szolgáló technológia eszköze. Különböző vastagságú függőleges vonalakból és térközökből épül fel, melyek egy konkrét számsort kódolnak. Ez a számsor általában a vonalkód alatt is olvasható, és egy olyan hivatkozást jelöl, mely egy adatbázis meghatározott elemére mutat.

A vonalakból az információk kifejezetten erre a célra tervezett gépek, úgynevezett szkennerek, vonalkódolvasók segítségével olvashatók le. A vonalkód-technológia legnagyobb előnye, hogy segítségével az adatok gyorsan és könnyedén begyűjthetővé és feldolgozhatóvá válnak.

Milyen adatokat tartalmazhat a vonalkód?

Vonalkódok segítségével tulajdonképpen bármilyen információ tárolható, melynek segítségével egy adott adatbázis egy bizonyos eleme válik kereshetővé. A technológia leggyakoribb felhasználási területe azonban a kereskedelem, hiszen a csomagolásokon elhelyezett címkék segítségével a termékek gyorsan és könnyedén azonosíthatóvá tehetők. Vonalkódok segítségével olyan információk tárolhatók, mint az adott árucikk származási helye, gyári száma, cikkszáma, valamint árazása.

A vonalkód szkenner feladata

A vonalkódolvasó az az eszköz, melynek feladata a vonalkódok feldolgozása. Működésének lényege, hogy fénysugarak segítségével felismerje és elektromos jelek használatával azonosíthatóvá alakítsa a vonalkódokon látható, különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozását. Persze nem minden vonalkódolvasó működik ugyanazon az elven.

Az úgynevezett 1D-s, illetve a 2D-s kódok leolvasásához különböző technológia használata szükséges, azonban a lényeg mindkét esetben ugyanaz marad: a felismerni és feldolgozni a sötét vonalak és világos térközök által hordozott információt, és ez alapján megtalálni az adott adatbázisban az adott terméket, melynek a megjelölésére hivatott.

Webáruházunkban Ön az 1, valamint a 2 dimenziós vonalkódok leolvasásához szükséges szkennerek széles skálájából, a legmegbízhatóbb márkák által gyártott termékekből válogathat.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés