USB-s vagy vezeték nélküli? Milyen vonalkód olvasót válasszak a mindennapi munkához?

USB-s vagy vezeték nélküli? Milyen vonalkód olvasót válasszak a mindennapi munkához?

Mikor a hetvenes években az első vonalkód a polcokra került, talán senki sem gondolta volna, milyen mértékű fejlődésen esik át a technológia az elkövetkező 40 évben. A rendkívül egyszerű és praktikus információtároló megoldásnak azonban sikerült forradalmasítania a kereskedelmet, melynek köszönhetően ma már megannyi, modern vonalkód kezelő eszköz közül válogathatunk.

Sokan azonban csak a fejüket vakarják, ha döntésre kerül a sor: vezetékes, USB-s szkennert, vagy vezeték nélküli vonalkód olvasót éri meg jobban választani?

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a két technológia közötti, lényeges eltéréseket, melyek alapján neked is könnyebb lehet a választás!

USB szkenner

A szkennerek első néhány generációja sokféle csatlakozóval rendelkezett. Ezek többsége azonban szerencsére kikopott a köztudatból, és helyüket átvette az USB-csatlakozó, pontot téve ezzel a kompatibilitási problémák végére. Manapság már nincs szükség arra, hogy egy új vonalkód olvasó vásárlása esetén teljes adminisztrációs rendszerünket cseréljük, hiszen az új USB-s eszközök minden számítógéphez csatlakoztathatók. Ha pedig rendelkezünk a megfelelő szoftverrel, a szkennerünk működni fog.

Az USB szkenner legjobb tulajdonsága, hogy egy laptopról, pénztárgépről, akár telefonról is hatékonyan működtethető. Sőt, a legtöbbhöz külön akkumulátorra vagy elemekre sincs szükség, hiszen az USB-porton keresztül nyerik a működéshez szükséges energiát.

Éppen ezért a kényelmes, gyors, és egyben olcsó USB-technológia nagyon vonzóvá teszi ezeket a típusú szkennereket a vállalkozások számára, és világszerte milliók használják előnyeit a napi munka folyamán.

Vezeték nélküli szkenner

Sok újfajta vonalkód olvasó az USB-csatlakozó használata helyett vezeték nélküli kapcsolatot használ a kiszolgálóval történő kommunikációhoz. Ennek legnagyobb előnye a mobilitás, hiszen a vezeték nélkül is szkennerekkel nem leszünk helyhez kötve, és egészen addig használhatjuk őket, ameddig a Wi-Fi kapcsolatunk, vagy helyi hálózatunk elér.

Ez az előny azonban néha hátrány is lehet, hiszen abban az esetben, ha hálózati jelünk gyenge, az eszközt csak korlátozott hatótávolságban tudjuk használni.

Nem csak Wi-Fi alapú, vezeték nélküli szkennerek léteznek azonban. az olyan cégek, melyek szempontjából fontos a mobilitás (pl. futárok), olyan eszközök közül is választhatnak, melyek mobil adatforgalommal, vagy LTE hálózattal működnek.

A vezeték nélküli vonalkód olvasók általában tartós akkumulátorral rendelkeznek, melyek egy teljes napi munkát is képesek töltés nélkül kibírni, de az esetleges vészhelyzetekben powerbank segítségével bármikor tölthetők.

Ezen felül a legtöbb vezeték nélküli szkenner az egyszerű vonalkódok beolvasása mellett a QR-kódok értelmezésére is képes, így a komplexebb feladatok ellátására is hatékonyan használhatók.

Melyiket érdemes választanom?

Az, hogy melyik technológia mellett teszed le a voksod, tulajdonképp csak attól függ, milyen munkára szeretnéd használni újdonsült szkenneredet. Az egyszerű, pénztárban, kisebb raktárban végzett feladatokhoz, melyek közben nem szükséges elmozdulnunk munkaállomásunkról, tökéletesen megfelelnek az USB-s vonalkód olvasók.

Abban az esetben azonban, ha nagyobb területet bejárva kell adminisztrációba vennünk a vonalkódokat, vagy nagyobb teljesítményre, modernebb megoldásra van szükségünk, már egyértelműen egy vezeték nélküli szkenner, vagy egy mobil adatgyűjtő jelenti a tökéletes választás.

Webáruházunkban mindkét kategóriában kedvedre válogathatsz a legmegbízhatóbb gyártók prémium minőségű eszközei közül!

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés