Hogyan generáljunk saját vonalkódot?

Hogyan generáljunk saját vonalkódot?

A vonalkód az elmúlt évtizedekben már a hétköznapi élet részévé vált. Nem telhet el úgy nap, hogy ne találkoznánk vonalkóddal akár a bevásárlás, akár a munka során. Mégis kevesen tudják, az információkat kódoló sötét sávok hogyan is működnek valójában.

Korábban már a technológia múltjával és jövőjével is foglalkoztunk, valamint azzal is, hogyan igényelhetünk termékeinkre saját vonalkódot. Most pedig bemutatjuk azt, hogyan működnek a szoftverek, melyekkel saját vonalkódot generálhatunk.

Milyen vonalkód generálót válasszunk?

Ha saját vonalkódot szeretnénk készíteni, rengeteg lehetőség közül választhatunk. Manapság nem is feltétlenül kell specifikus megoldásokhoz folyamodnunk, hiszen a vonalkód generálási lehetőség több szövegszerkesztő szoftverben is megtalálható integrált funkcióként.

Sőt, az interneten is több olyan, ingyenesen használható applikációval találkozhatunk, melyek segítségével megtervezhetjük saját, egyedi vonalkódunkat.

Ezek persze kevésbé professzionális megoldást jelentenek, és leginkább csak azok számára lehetnek hasznosak, akik ritkán dolgoznak vonalkódokkal, és kevésbé bizalmas információkat kezelnek. Az online generátorok ugyanis a legtöbb esetben egy harmadik fél számára is elküldik bizalmas adatainkat annak érdekében, hogy a vonalkódot elkészíthessék.

A legjobb megoldást tehát a kifejezetten vonalkódok generálására alkalmas, fizetős szoftverek jelentik, melyekből ma már szintén rengeteget találhatunk a piacon. Akad köztük olyan, ami kifejezetten egydimenziós vonalkódok generálására alkalmas, másokkal pedig már 2D-s kódokat is készíthetünk.

A legjobb megoldást az jelenti, ha annak a cégnek a szoftverét vásároljuk meg, akiktől a vonalkód olvasónkat is beszereztük, hiszen ez garantálja a tökéletes minőséget és az eszközzel való, száz százalékos kompatibilitást.

Sőt, sok esetben külön pénzt sem kell adnunk ezért a megoldásért, hiszen a nagy gyártók többsége (mint a Zebra vagy a Datalogic) biztosítja a nyomtatóihoz illetve vonalkód szkennereihez a címketervező szoftvert, melyben a legtöbb esetben vonalkódokat is generálhatunk.

Hogyan működik a vonalkód generálása?

Ha vonalkódjaink tervezésére címketervező szoftvert használunk, a generáláshoz szükséges adatokat általában saját adatbázisunkból is kinyerhetjük. Ezeket direkt módon, vagy vonalkóddá alakítva is elhelyezhetjük címkéinken.

A vonalkód generálása ilyen program birtokában egyszerű feladat. Nincs más dolgunk, mint a programon belül kiválasztani, hogy az általunk kívánt adatokat a címkén vonalkódos formában szeretnénk megjeleníteni. Az ezután megjelenő teszt-kódot szabhatjuk testre saját adatok megadásával, valamint a számunkra megfelelő vonalkód típus kiválasztásával.

Megadhatjuk a kód méretét, szélességét és magasságát, valamint a címkén való elhelyezkedését. A szoftver ezután a vonalkódra vonatkozó szabályok ismeretében minden egyéb munkát elvégez.

Az internetes applikációk használata általában még ennél is gyorsabb és egyszerűbb lehet, azonban, mint azt már fentebb említettük, biztonsági okokból érdemesebb kifejezetten erre a célra tervezett szoftvert használnunk. Pláne abban az esetben, ha Zebra, Datalogic vagy Honeywell eszközeinkhez a vonalkódok generálására alkalmas címketervező szoftvert is kaptunk.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés