Okoseszközök vs. munkaerőhiány a raktározásban

Okoseszközök vs. munkaerőhiány a raktározásban

Az elmúlt években lesújtó adatokat olvashattunk az országszerte egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiányt illetően. A probléma alól a kereskedelem és a raktározás sem jelent kivételt. Egyre nehezebben találni dolgozókat az adminisztrációs és logisztikai feladatok elvégzésére. Munka pedig akadna bőven, pláne az év végi hajtás időszakában.

A kialakult helyzet olyannyira komoly, hogy idővel mind a produktivitás, mind a vásárlói elégedettség visszaesését eredményezheti. A legfrissebb kutatások szerint azonban, ha csak részlegesen is, de van megoldás a problémára. Mégpedig nem más, mint a munkaeszközök modernizációja, valamint az Android operációs rendszerre történő átállás.

Hatékony eszközökkel a munkaerőhiány ellen

A raktárkezelést illető munkaerőhiány úgy tűnik, nem csak hazánkra korlátozódik. Globális problémáról beszélhetünk, ezt mutatja legalábbis a Zebra által készített tanulmány, melyben a szakértők a nyugat-európai cégek munkaerőhiányt illető meglátásait feszegetik.

Az eredmények szerint az iparág résztvevőinek nem kevesebb, mint 89 százaléka látja a legkézenfekvőbb megoldásnak a munkaeszközök és folyamatok modernizációját.

A Zebra egy szakértőitől egy kapcsolódó cikkben azt olvashatjuk, hogy az első lépés a modernizáció felé nem más, mint az okostechnológia, valamint az Android alapú eszközök integrálása, melyet saját, kutatási adataikkal is alátámasztanak.

Eme adatok szerint azok a vállalkozások, melyek az elmúlt két évben Windows alapú eszközök használatáról átváltottak az Android rendszerre, komoly produktivitásbeli növekedést mutattak annak ellenére is, hogy dolgozóik száma egyáltalán nem, vagy épp negatív irányba változott.

Kevesebb eszköz, magasabb fizetések

Az Android rendszerrel üzemelő okoseszközök legnagyobb előnye abban rejlik, hogy több feladat elvégzésére egyaránt képesek. Ezáltal egy ember, egyetlen eszközzel, a munkatempó és a stressz növekedése nélkül akár több olyan feladatot is elláthat, melyre régebben külön dolgozót kellett volna alkalmazni. Ezzel mind a munkaerőhiány, mind a produktivitás-csökkenés kérdése hatékonyan megoldható.

Az újgenerációs tabletek például egyaránt hasznosak lehetnek az adminisztrációs feladatok ellátása során, de akár vonalkód szkenner, vagy kommunikációs eszközként is használhatjuk őket. Ez pedig nem csak komoly spórolást eredményez, de együtt jár a munkafolyamatok egyszerűsödésével is.

Sőt, a modern eszközök használata a bérek növekedését is eredményezheti. Hiszen minél kevesebb ember képes hatékonyabban elvégezni a munka során szükséges feladatokat, annyival kevesebb bérrel kell kalkulálnuk.

Arról nem is beszélve, hogy az Androidos okoseszközök karbantartási- és szervizköltsége lényegesen alacsonyabb, mint bármely más, régebbi technológiáé.

Ilyen módon alkalmazottainknak nem csak modernebb eszközöket és emberségesebb munkakörülményeket, de magasabb béreket is biztosíthatunk.

Az átállás nem csak ajánlott, de időszerű is

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy hamarosan a Microsoft alapú mobileszközök támogatottsága megszűnik, így a váltás kezd egyre időszerűbbé válni. Az operációs rendszerek közötti migráció azonban egyszerűbb feladat, mint azt elsőre gondolnánk, és mint ahogy az a fentebbiekből látható, rengeteg előnnyel is jár.

A számunkra ideális eszközök kiválasztása persze cégünk hosszú távú céljaitól függ, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Androidos eszközök integrálása nem csupán a mindennapos munka egyszerűsítésében lehet hasznos. Akár abban is segítségünkre lehet, hogy csökkentsük kiadásainkat, és növeljük cégünk produktivitását. 

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés