Így hozd ki a maximumot kézi vonalkód szkenneredből!

Sok kiskereskedő csak úgy gondol a vonalkód olvasókra, mint a megbízható adminisztráció egyszerű eszközeire. Kizárólag a szükséges minimum ellátására használják őket, és nem fektetnek elég energiát abba, hogy megismerjék helyes működésüket.

Pedig ha egy szkennert megfelelően használunk, az rengeteget dobhat cégünk teljesítményén, növelheti dolgozóink produktivitását.

Az alábbi bejegyzésben mutatunk néhány olyan praktikát, melyek használatával növelhető a szkennerek hatékonysága, ezáltal pedig vállalkozásunk produktivitása és a profit is maximalizálható!

Megfelelő címke használata

Ha szeretnénk pontos, megbízható munkát végezni, fontos, hogy a legapróbb részletekre is odafigyeljünk. A sérült, gyenge minőségű címkék sok bajt okozhatnak, hiszen ezekkel sok esetben a legjobb szkennerek sem képesek megbirkózni.

Ha azt szeretnénk tehát, hogy a munka gördülékenyen menjen, mindenképp dolgozzunk minőségi alapanyagokkal. Válasszunk tartós címkét és vonalkódjainkat nyomtassuk megbízható címkenyomtatóval. A tökéletes szkennelés érdekében fontos, hogy a címkéink mindig tartósak és jól olvashatóak legyenek, hiszen így a legtöbb adminisztrációs hiba elkerülhető.

Figyeljünk a távolságra

A legtöbb vonalkód olvasó esetében van egy bizonyos fókusztávolság, melynek betartása fontos annak érdekében, hogy az eszköz megfelelően működjön. Ügyeljünk arra, hogy ne tartsuk a szkennert se túl közel, se túlságosan távol a leolvasni kívánt vonalkódtól, mert ebben az esetben nem biztos, hogy képes a megfelelő hatékonysággal üzemelni.

Egy raktárban persze előfordulhat, hogy távol, akár tőlünk több méterre lévő vonalkódokat kell leolvasnunk, azonban a speciális, ipari szkennereknek ez sem jelenthet problémát. A legtöbbjüket arra tervezték, hogy nagy hatótávolsággal, adatveszteség nélkül képesek legyenek beolvasni a magas polcokon, tőlünk méterekre található információkat is.

Fontos lehet az is, hogy a leolvasót a megfelelő szögben tartsuk, habár az úja, modern eszközök erre kevésbé érzékenyek, és egyik nagy erősségük, hogy nem feltétlenül kell a leolvasásnál minden apró részletre görcsösen odafigyelnünk.

A beállítások hatalma

Sokan úgy gondolnak a vonalkód olvasókra, mint egyszerű, egyetlen gombnyomással kezelhető eszközökre. Pedig a legtöbb, modern eszközön rengeteg beállítást eszközölhetünk, és úgy alakíthatjuk működésüket, ahogyan azt saját munkafolyamataink megkövetelik. Különösen akkor, ha az eszközöket a megfelelő raktárkezelő szoftverrel együtt alkalmazzuk.

Ha elég időt fordítunk a szkennerünk pontos konfigurálására, óriási ugrást érhetünk el az alkalmazás hatékonyságában, és akár rengeteg, korábban elvesztegetett munkaórát is megspórolhatunk.

Használjunk egyszerű címkéket

Habár a vonalkódok bizonyos keretek közt testre szabhatók, és tervezésük során adhatunk némi teret a fantáziának, érdemes odafigyelni néhány alapszabályra.

Fontos például, hogy vonalkódjaink mindig kellőképp kontrasztosak legyenek, hiszen a szkenner csak ebben az esetben tudja leolvasni őket. Nem érdemes sötét alapra világosabb színnel nyomtatnunk sem, hiszen a vonalkód olvasókat arra tervezték, hogy a világos alapon sötét vonalakkal kódolt információkat tudják leolvasni az adott termékről.

A grafikus részen kívül pedig ne feledkezzünk meg a kód numerikus leírásáról sem, hiszen, ha valami okból kifolyólag szkennerünk nem tudná beolvasni a vonalak közt tárolt információt, a számok segítségével továbbra is könnyen rákereshetünk az adott árucikkre nyilvántartásunkban.


Cikk letöltése PDF formátumban

Bakos Bence
Bakos Bence

A DigiCode Kft. ügyvezetője, az Online ügyfél és vásárlási élményért felelős vezető, akinek az egyik legfontosabb feladata a Sales csapat koordinálása.

Fontos, használható tippek, trükkök,
infók, tanulmányok.

Iratkozzon fel és értesüljön egyszerűen!

Feliratkozás

Érdeklődés és árajánlatkérés